Situatie Coronavirus

Vanwege het Coronavirus is de situatie in de reiswereld drastisch veranderd, met name voor de bestemmingen van Venture-travels. 
In Azië heeft toerisme geruime tijd volledig stil gelegen. Recentelijk, veel later dan in Nederland, zijn de beperkingen vrijgegeven en kunt u weer gewoon naar Indonesië reizen.

Dat de lockdown voor veel hotels en toeristische bedrijven ter plaatse een enorme slag heeft toegebracht mag duidelijk zijn. Op deze website gepresenteerde reizen zijn beschikbaar, echter op dit moment onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs. Dat betekent dat u voor reizen van uw interesse op dit moment eerst gekeken moet worden of de reis in de aangeboden vorm kan worden uitgevoerd, of mogelijk met aanpassingen. Neem gerust contact op, we zijn u graag van dienst.

Motortocht Borneo | Motorvakantie Oost Kalimantan van Balikpapan naar Berau - 16 dagen – 15 nachten

Tour-code
18418 motortocht Balikpapan Berau
€ 3.290,09

Waanzinnig avontuur op Borneo per motor

Reisschema: Balikpapan – BOSF – Samarinda – Tenggarong - Tanjung Isuy – Samarinda – Sangatta - Kutai National Park – Sangatta – Wahau – Merabu – Berau – Derawan eilanden –Berau – Balikpapan.

Beleef Borneo op zijn mooist tijdens deze avontuurlijke motortocht over het oostelijk deel van dit tropische eiland. Tijdens de tour, die dwars door het regenwoud gaat, zijn op diverse plaatsen de in het wild levende Orang Oetans te zien. Op het programma staan ook diverse boottochten die dieper de jungle in gaan, en een tocht over de rivier met een gemotoriseerde kano om de traditionele Dayak stammen te bezoeken.

Bij Berau eindigt de tocht per motor, en gaat verder per speedboot over zee naar de ongerepte Derawan eilanden. Deze zijn bekend vanwege de vele vissoorten, koralen, reuzeschelpen en zeeschildpadden. De tour wordt afgesloten met een vlucht van Berau terug naar Balikpapan.

 

Opmerking: de prijs is gebaseerd op een deelname met een groep. De vrije vertrekdatum en prijzen zijn afhankelijk van de groepsgrootte en in overleg.

Dag1: Amsterdam - Jakarta - Balikpapan

U vertrekt vanaf Amsterdam naar Balikpapan met Garuda Indonesia. Er is en overstap in Jakarta

Dag 2: Balikpapan

Aankomst in Balikpapan met Garuda rond 15.00. Transfer naar het hotel, de rest van de dag is vrij te besteden. Diner, ontmoeting en welkom door de gids, briefing over de tour, uitleg en controle van de motoren en de uitrusting. Overnachting in hotel in Balikpapan.

Dag 3: Balikpapan – BOSF – Samarinda

Na het ontbijt vertrekken we per auto naar een wat rustiger plaats net buiten Balikpapan waar we de motor zullen ophalen en de uitrusting en motor controleren. Terwijl we langzaam aan het verkeer en de wegen in Indonesië kunnen wennen rijden we naar BOSF (Borneo Orangutan Survival Foundation). In BOSF zien we hoe Orang Oetans worden opgevangen en voorbereid voordat ze weer worden losgelaten in het wild. Na het bezoek aan BOSF vervolgen de we de reis naar Samarinda. Als de tijd het toelaat bezoeken we onderweg Bukit Bangkirai (Bankirai heuvels). In Bukit Bangkirai kunnen een een korte trektocht maken naar de canopy brug, de hangende wandelbrug. De brug ligt op ongeveer 500 meter van het laagland naar de heuvels en we zullen een prachtige ervaring hebben met het uitzicht en de geluiden van de natuur en het wildleven in de jungle.
Hierna vervolgen we de tocht direct naar Samarinda, ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden. De lunch vandaag is in het BOSF, overnachting in het hotel in Samarinda.

Dag 4: Samarinda – Tanggarong - Kedang Ipil - Kota Bangun

Vroeg in de morgen vertrekken we vanaf het hotel naar Tanggarong, het oude Hindoe koninkrijk is nu als een museum van vervlogen tijden. Vanaf Samarinda zullen we ongeveer 40 minuten rijden en we komen in het gebied van het oude koninkrijk. Hier zien we gedenk plaatsen van de oude cultuur en maken we kennis met de historie. We rijden verder naar het dorpje Kedang Ipil. Hier u ziet hoe de lokale mensen de mooiste ambachtelijke dingen maken. Er is tijd voor een korte tocht door de jungle of ‘tubing’ (in een grote luchtband de rivier afdrijven) bij de Kedang Ipil waterval. De overnachting is in Kota Bangun.

Dag 5: Kota Bangun –  Mancong - Tanjung Isuy

Na het ontbijt rijden we naar Oly. Hier zullen we de motorfietsen parkeren op de parkeerplaats en gaan we verder met een gemotoriseerde kano. We varen langs de drijvende dorpen naar Muarapahu, en als het waterniveau niet te laag is gaan se door naar het Longhouse van Lamin Mancong. We komen door het prachtige natuurgebied van de Mahakam rivier en passeren het Jempang Meer, één van de grootste meren van Borneo. Bij aankomst in Tanjung Isuy zullen we het dorp van de Dayak stammen bezoeken. We zien de traditionele lange huizen en zien de mensen bezig met hun dagelijkse activiteiten. We komen aan in de eenvoudige homestay in het longhouse voor de overnachting, waar u uitleg krijgt over de Dayak cultuur en over het longhouse. Een traditioneel diner vindt u in de lokale warung,

Dag 6: Tanjung Isuy – Kota Bangun - Tanggarong

Na het ontbijt verlaten we Tanjung Isuy en gaan met de gemotoriseerde kano verder de Mahakan rivier op. We varen langs de drijvende dorpen langs het vissersdorp Jantur direct terug naar Kota Bangun. Na aankomst bij de parkeerplaats hebben we lunch en gaan we met de motor terug naar Tanggarong en hebben daar diner en de overnachting voordat we de volgende morgen aan de tocht in noordelijke richting zullen beginnen.

Dag 7: Tanggarong - Bontang – Sangatta (Kutai Nationaal Park)

Vroeg in de morgen checken we uit bij het hotel in Samarinda en rijden richting de stad Bontang. Bontang heeft de grootste voorraad vloeibaar natuurlijk gas in het zuiden van Azië. Aangekomen in Bontang maken we een stadstocht, we bezoeken het mangrove centrum en het vissersdorp, waar we een korte wandeling zullen maken over de bruggen langs het vissersdorp Bontang Koala..
Hierna vervolgen we de weg naar Sangatta (Kutai Nationaal Park). Na aankomst in Kabo in de regio Sangatta hebben we diner in een lokale warung en gaan we richting het Nationaal park. Met een gemotoriseerde kano varen we naar de ingang van het Nationale park, een tocht van ongeveer 25 minuten, of we rijden per motor off road naar de eenvoudige aanlegsteiger waar we worden overgezet om naar de lodge te gaan. De overnachting is in een eenvoudige lodge in het Nationaal park. Als u wilt kunt u buiten op de veranda slapen op een matras of in een hangmat en zo de geluiden van de jungle op u laten af komen.

Dag 8: Kutai Nationaal Park - Sangatta

Vandaag zullen we een trekking maken in het Nationaal Park met een ranger waar we zien hoe in het wild levende Orang Oetans worden beschermd. Op deze tocht zullen we ook ander wildleven tegenkomen. Na de tocht keren we terug naar het eenvoudige kamp in het Nationaal Park voor de lunch, waarna we een volgende trekking hebben in de jungle. In de late middag vertrekken we van het Nationaal Park naar de stad Sangatta. Hier zullen we overnachten in een hotel of motel in het centrum van Sangatta.

Dag 9: Sangatta – Wahau

Vroeg in de morgen vertrekken we van Sangatta direct naar Wahau, ongeveer 5 uur rijden. In Wahau hebben we diner in een lokale warung en zullen we overnachten in de eenvoudig hotel. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 10:

Noot: Het dorpje Merabu kan alleen bereikt worden via en lange onverharde weg van kiezels, zand en klei. Met regenachtig weer is het niet verantwoord om deze weg met de motor te berijden en zullen we een alternatief programma moeten volgen.
Bij goed weer volgen we optie A.
Bij slecht weer volgen we optie B.

OPTIE A:

Wahau – Merabu

Na het ontbijt rijden we naar Merabu. Merabu kan alleen bereikt worden via een onverharde weg van 30 kilometer lang. In Merabu zullen we een traditionele lokale lunch hebben, zoals door de Dayak bevolking wordt bereid. Na de lunch vertrekken we met een gemotoriseerde kano richting het nabij gelegen meer. Vanaf de rivier is het een stuk lopen door de jungle (het pad kan drassig zijn) naar de kampeerplaats. Hier worden tenten opgezet voor de overnachting. Het avondeten wordt ter plaatse bereid. De overnachting is in tenten of u kunt slapen in een hangmat in de jungle waar u de unieke geluiden en geuren van het tropisch regenwoud kunt ervaren.

OPTIE B:

Wahou – Miau Baru – Wahou

In de ochtend maken we een tocht over de rivier met een gemotoriseerde kano door het prachtige landschap langs de Merasa rivier. Hier bezoeken we het eiland ter behoud van de orang oetan dat in de Merasa rivier ligt. Na de kano tocht bezoeken we een andere tak van de Dayak stammen bij het longhouse in Miau Baru. De lunch zal worden klaargemaakt door de lokale bevolking in het Longhouse. Als de tijd het toelaat is er na de lunch entertainment in het Longhouse, waarna we terugrijden naar Wahau voor de overnachting. Diner is in een lokale warung.

Dag 11:

OPTIE A:

Merabu – Berau

In de vroege morgen breken we het kamp op en gaan met de boten terug naar Merabu. We verlaten Merabu en rijden we naar het district Berau. De weg vanaf Merabu is ongeveer 65 kilometer onverharde weg met kiezels, zand en klei, waarbij u onderweg met een eenvoudige veerboot de rivier zult oversteken. Wanneer we de asfaltweg weer bereiken hebben we lunch in een lokale warung en vervolgen de weg naar Berau. De overnachting is in een hotel in Berau in een 3 of 4 sterren hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. U kunt uw spullen organiseren en zo nodig de was laten doen na het verblijf in de jungle.

OPTIE B:

Wahau – Berau

Na het ontbijt vertrekken we van Wahau naar Berau. Onderweg kunt u genieten van de prachtige uitzichten in de omgeving. We zullen diverse stops maken voor rust en voor het maken van foto’s. De overnachting is in een hotel in Berau in een 3 of 4 sterren hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. U kunt uw spullen organiseren en zo nodig de was laten doen.

Dag 12: Berau

Na het ontbijt maken we een stadstocht met onze gids in oost Borneo, die ons zal begeleiden om het district Berau te verkennen tijdens de stadstocht en de geschiedenis van het district Berau. De lunch is in een lokaal restaurant. Aan het einde van de dag eindigt de motortocht. U kunt de motor en de nodige uitrusting inleveren en vanavond zullen we het afscheidsdiner hebben met de groep van de motortocht.

Dag 13: Berau – optionele programma’s

Er is een einde gekomen aan de tocht per motor op Borneo. Vanaf hier heeft ieder verschillende opties. U kunt vertrekken naar de luchthaven voor uw volgende bestemming, of het programma vervolgen naar de eilanden Derawan, Maratua en Kakaban.

Hier eindigt het reguliere programma van de tocht en kunt u naar de luchthaven voor vertrek terug naar Amsterdam. Voor optionele programma's volgt een ander schema.

Verlenging

Dag 13: Berau – Tanjung Batu - Derawan

Nadat de motoren zijn ingeleverd gaan we aan boord van de speedboot die vanaf Berau de rivier afgaat. Bij Tanjung Batu bereiken de open zee richting de Derawan eilanden, een eilandengroep in de Celebeszee ten oosten van Kalimantan. De eilandengroep is aangemeld voor de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de enorme biodiversiteit: vissen, koralen, reuzenschelpen zeeschildpadden. De zwaar geëxploiteerde soepschildpad heeft hier het grootste broedgebied. Op Derawan heeft u volop de gelegenheid om te duiken of te snorkelen. U kunt het eiland eenvoudig rondlopen, door de gezellige hoofstraat van het dorp, de vele huizen op de stijgers langs de kust en via het strand aan de andere kant van het eiland weer terug. De maaltijden kunt u eenvoudig op het eiland verkrijgen. De overnachting is in een eenvoudige maar nette accommodatie op één van de vele stijgers van Derawan (Lestari of gelijkwaardig).

 

Dag 14 en 15: Derawan –Kakaban – Maratua (weersafhankelijk)

Gedurende deze dagen maken we met een speedboot een tocht naar de verschillende eilanden van de Derawan eilandengroep samen met de gids. De tocht gaat naar het eiland Kakaban. In een meer in het centrum van het eiland vinden we een bijzonder verschijnsel: hier leven kwallen die niet steken. Het is een bijzondere ervaring om hier te zwemmen tussen de dieren. Rondom het eiland Kakaban  kunnen we snorkelen en duiken en treft u de hamerhaai aan, kenmerkend met de T-vormige kop die aan een hamer doet denken.
Een volgend bezoek is aan het eiland Maratua waar we de beste onderwater duikers ooit kunnen vinden bij de Bajau stam. Het dorp is een bezoek waard om rond te kijken en we kunnen ook snorkelen en duiken bij “Turtle Traffic Point”, zo genoemd naar de vele schildpadden die er voorkomen.
Hierna keert u terug naar Derawan Cottage/resort/homestay of naar naar keuze verblijft u op Maratua (Pratasaba resort, met prachtig uitzicht over zee).

LET OP: Terugkeer naar Derawan is een tocht over open zee met de speedboot. Bij te harde wind kan het zijn dat u niet terug kunt naar Derawan. U verblijft dan op Maratua en keert de volgende dag terug.

Dag 16: Derawan – Berau – Balikpapan

Vroeg in de morgen verlaten we de Derawan eilanden per speedboot naar Tanjung Batu en (mogelijk per auto) naar Berau. U gaat direct door naar de luchthaven van Berau voor de vlucht naar Balikpapan. De overnachting is in een hotel in Balikpapan.

Dag 17: Balikpapan – souvenir shopping - Luchthaven

Deze dag is vrij te besteden in Balikpapan en een prima gelegenheid om souvenirs aan deze reis te vinden of nog wat te shoppen. Hierna vertrekken we naar de luchthaven Sutan Aji Muhammad Sulaiman-Sepinggan in Balikpan voor uw volgende bestemming of de terugreis naar Amsterdam.

Einde van het programma.

 

Inclusief:
 • Accommodatie zoals genoemd in het programma of gelijkwaardig op basis van tweepersoonskamers (twin share) op basis van indeling. Eénpersoonskamers als optie tegen extra kosten.
 • Ontbijt dagelijks in het hotel zoals omschreven in het programma, overige maaltijden zoals vermeld in het programma.
 • Privé vervoer met AC auto en motor zoals in het programma beschreven.
 • Motor:
  • Honda CBR 150 of gelijkwaardig // op verzoek een andere (zwaardere) motor tegen meerprijs.
  • Volledige verzekering voor schade aan de motor en aansprakelijkheid gedurende de tocht.
 • Brandstoffen onderweg gedurende de hele tour.
 • Speedboot.
 • Gemotoriseerde kano.
 • Ervaren lokale gidsen.
 • Gediplomeerde ervaren gids gedurende de tocht.
 • Ranger tijdens de trekking.
 • Entreegelden voor de activiteiten zoals vermeld in het programma.
 • Mineraalwater op de tocht.
 • Maaltijden en snacks.
 • Assistent/technische ondersteuning voor de motoren onderweg.
Exclusief:
 • Maaltijden niet genoemd in het programma, dranken.
 • Vliegtickets.
 • Tips, fooien, dragers, persoonlijke uitgaven, wasserij, telefoonkosten e.d.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Overige niet vermelde uitgaven van persoonlijke aard, kosten voor visa en geldige reisdocumenten (paspoort).
 • Helm, masker en kleding zelf mee te nemen of te verzorgen.
Voorwaarden:
 • Alle deelnemers dienen te beschikken over een motor rijbewijs, inclusief een internationaal rijbewijs (te verkrijgen bij ANWB).
 • Deelnemers dienen zich bewust te zijn van de risico’s die een avonturentocht als deze met zich mee kunnen brengen. Gevaren kunnen zijn: valpartijen tijdens de motortocht of andere gevaren in het verkeer, inclusief verblijf in de jungle en boottochten. Natuurlijk zullen we er alles aan doen de tocht zo veilig mogelijk te laten verlopen, echter de organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld wanneer er toch wat zou gebeuren tijdens de avonturentocht wat buiten onze invloed is.
 • Van de deelnemers wordt verwacht dat ze goed zijn voorbereid wat betreft bagage, beschermende kleding en veiligheidsschoenen. U wordt hierover vooraf geïnformeerd.
 • Deelnemers worden er aan gehouden voorafgaand aan de tocht de briefing in Nederland en vóór vertrek in Indonesië bij te wonen en de instructies die hier worden gegeven op te volgen. De briefing is bedoeld om te zorgen dat ieder goed voorbereid is voor de tocht om onaangename verrassingen ter plaatse te voorkomen in om de persoonlijke veiligheid en de veiligheid van de groep te waarborgen.
Opmerkingen:
 • Op al onze aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
 • Bij onverwachte prijsstijgingen of grote valutaschommelingen behoudt Venture travels zich het recht voor prijzen overeenkomstig aan te passen.
 • Indien omstandigheden daarom vragen (weersomstandigheden) behoudt Venture travels zich het recht voor routes en programma’s daarop aan te passen, dit uitsluitend te verbetering van het programma in de gegeven omstandigheden.
More Information
tourcode 18418
Maand van vertrek vrije vertrekdatum
Gebied Kalimantan - Borneo
Thema Motortocht
Type reisonderdeel Meerdaagse rondreis
Trekking- en reisgebied geen trekking
Groepsreis Yes
aanbetaling bij inschrijving € 222,22
actueel aantal inschrijvingen 0
Minimum aantal deelnemers groepsreis 4
Maximum aantal deelnemers groepsreis 10
Write Your Own Review
You're reviewing:Motortocht Borneo | Motorvakantie Oost Kalimantan van Balikpapan naar Berau - 16 dagen – 15 nachten
Your Rating
We found other products you might like!