Situatie Coronavirus

Vanwege het Coronavirus is de situatie in de reiswereld drastisch veranderd, met name voor de bestemmingen van Venture-travels. 
In Azië heeft toerisme geruime tijd volledig stil gelegen. Recentelijk, veel later dan in Nederland, zijn de beperkingen vrijgegeven en kunt u weer gewoon naar Indonesië reizen.

Dat de lockdown voor veel hotels en toeristische bedrijven ter plaatse een enorme slag heeft toegebracht mag duidelijk zijn. Op deze website gepresenteerde reizen zijn beschikbaar, echter op dit moment onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs. Dat betekent dat u voor reizen van uw interesse op dit moment eerst gekeken moet worden of de reis in de aangeboden vorm kan worden uitgevoerd, of mogelijk met aanpassingen. Neem gerust contact op, we zijn u graag van dienst.

Motortocht Borneo Kalimantan

Rondreis: Motortocht Oost Kalimantan - 15 dagen – 14 nachten

motortocht borneo

Reisschema: Balikpapan – BOSF – Samarinda – Tanjung Isuy – Samarinda – Sangatta - Kutai National Park – Sangatta – Merasa – Merabu – Berau – Tanjung Batu – Derawan eilanden – Tanjung Batu – Berau – Balikpapan.

Borneo op zijn mooist

Beleef Borneo op zijn mooist met deze tocht in Oost Kalimantan per motor. Borneo is één van de weinige plaatsen op de wereld waar Orang Oetans nog in het wild voorkomen. We zullen diverse plaatsen bezoeken om het leven van de Orang Oetans te zien en hoe deze dieren worden beschermd in Kutai Nationaal Park en via diverse programma’s boor het behoud van deze diersoort in het wild. Naast de tocht met de motor zullen we een aantal keren per boot verder de jungle ingaan. Met een gemotoriseerde kano gaan we over de rivier om de traditionele Dayak stammen te bezoeken die dieper in de jungle leven. De tocht over de rivier gaat dwars door het prachtige regenwoud van Borneo. Bij Tanung Batu zullen de motoren worden teruggereden naar Balikpapan en gaan we met een speedboot verder, over zee naar de Derawan eilanden, een eilandengroep in de Celebeszee ten oosten van Kalimantan. De eilandengroep is aangemeld voor de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de enorme biodiversiteit: vissen, koralen, reuzenschelpen zeeschildpadden. De zwaar geëxploiteerde soepschildpad heeft hier het grootste broedgebied. Aan het einde van de tocht vliegen we van Berau terug naar Balikpapan.

Noot: Deze tocht wordt georganiseerd rond juli 2019. De route kan nog wijzigen. U kunt nog niet boeken, bij interesse kunt u vóór-inschrijven, u blijft dan op de hoogte en u krijgt als eerste de mogelijkheid om te boeken zodra dit beschikbaar is. Het aantal deelnemers is beperkt.
Vóór-inschrijving kan op de volgende pagina:

Uitgebreide beschrijving

route motortocht Borneo

Dag 1: Balipakpan

Aankomst in Balikpapan. Transfer naar het hotel en ontmoeting en welkom door de gids, uitleg en controle van de motoren en de uitrusting.

Dag2: Balikpapan – BOSF – Samarinda

Na het ontbijt vertrekken we naar BOSF (Borneo Orangutan Survival Foundation). In BOSF zien we hoe Orang Oetans worden opgevangen en voorbereid voordat ze weer worden losgelaten in het wild. Na het bezoek aan BOSF vervolgen de we de reis naar Bukit Bangkirai (Bankirai heuvels). In Bukit Bangkirai zullen een een korte trektocht hebben naar de canopy brug, de hangende wandelbrug. De brug ligt op ongeveer 500 meter van het laagland naar de heuvels en we zullen een prachtige ervaring hebben met het uitzicht en de geluiden van de natuur en het wildleven in de jungle.
Hierna vervolgen we de tocht direct naar Samarinda, ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden. De lunch vandaag is in het BOSF, overnachting in het hotel in Samarinda.

Dag3: Samarinda – Tanjung Isuy

Vroeg in de morgen vertrekken we vanaf het hotel naar Tanggarong, het oude Hindoe koninkrijk is nu als een museum van vervlogen tijden. Vanaf Samarinda zullen we ongeveer 40 minuten rijden en we komen in het gebied van het oude koninkrijk. Hier zien we gedenk plaatsen van de oude cultuur en maken we kennis met de historie. We rijden verder naar Kota Bangun. Hier zullen we de motorfietsen parkeren op de parkeerplaats en gaan we verder met een gemotoriseerde kano voor een tocht van ongeveer 3 uur naar Tanjung Isuy. We komen door het prachtige natuurgebied van de Mahakam rivier en passeren het Semayang meer, één van de grootste meren van Borneo. Bij aankomst in Tanjung Isuy zullen we het dorp van de Dayak stammen bezoeken. We zien de traditionele lange huizen en zien de mensen bezig met hun dagelijkse activiteiten. De overnachting is in een eenvoudige plaatselijke homestay in Tanjung Isuy.

Dag 4: Tanjung Isuy – Samarinda

Na het ontbijt verlaten we Tanjung Isuy en gaan met de gemotoriseerde kano direct terug naar Kota Bangun, de tucht duurt ongeveer 3 uur. Na aankomst bij de parkeerplaats gaan we met de motor terug naar Samarinda waarbij we een bezoek brengen aan het dorp Kedang Ipil. Waar u ziet hoe de lokale mensen de mooiste ambachtelijke dingen maken. Er tijd voor ‘tubing’(in een grote luchtband de rivier afdrijven) bij de Kedang Ipil waterval. Hierna vervolgen we de weg naar Samarinda en hebben daar de overnachting voordat we de volgende morgen aan de tocht in noordelijke richting zullen beginnen.

Dag 5: Samarinda – Sangatta (Kutai Nationaal Park)

Vroeg in de morgen checken we uit bij het hotel in Samarinda en rijden richting de stad Bontang. Bontang heeft de grootste voorraad vloeibaar natuurlijk gas in het zuiden van Azië. Aangekomen in Bontang maken we een stadstocht, we bezoeken het mangrove centrum en het vissersdorp, waar we een korte wandeling zullen maken over de bruggen langs het vissersdorp Bontang Koala..
Hierna vervolgen we de weg naar Sangatta (Kutai Nationaal Park). Na aankomst in Kabo in de regio Sangatta maken we een gemotoriseerde kano naar de ingang van het Nationale park, een tocht van ongeveer 25 minuten. De overnachting in een simpel kamp in het Nationaal park, waar ook een eenvoudig diner zal zijn.

Dag 6: Kutai Nationaal Park - Sangatta

Vandaag zullen we een trekking maken in het Nationaal Park met een ranger waar we zien hoe in het wild levende Orang Oetans worden beschermd. Op deze tocht zullen we ook ander wildleven tegenkomen. Na de tocht keren we terug naar het eenvoudige kamp in het Nationaal Park voor de lunch, waarna we een volgende trekking hebben in de jungle. In de late middag vertrekken we van het Nationaal Park naar de stad Sangatta. Hier zullen we overnachten in een hotel of motel in het centrum van Sangatta.

Dag7: Sangatta – Kelay (Merasa)

Vroeg in de morgen vertrekken we van Sangatta direct naar Wahau, ongeveer 4 uur rijden. In Wahau maken we een stop en ontmoeten we mensen van de verschillend Dayak stammen. In Miau Baru kunnen we de traditionele lange huizen zien. Hierna rijden we door naar Kelay, het dorp Merasa, dat op ongeveer 2,5 uur van Miau Baru ligt. De overnachting is in een homestay of bij lokale bevolking.

Dag 8: Merasa – Merabu

In de ochtend maken we een tocht over de rivier met een gemotoriseerde kano door het prachtige landschap langs de Merasa rivier. Hier bezoeken we het eiland ter behoud van de orang oetan dat in de Merasa rivier ligt. Na de kano tocht rijden we verder naar het dorp Merabu waar we overnachten in een homestay of eenvoudig kamp.

Dag 9: Merabu

Vandaag hebben we een trekking in het gebied en zullen we een prachtig uitzicht hebben vanaf de heuvels van het dorp Merabu. We zullen hier ook tijd hebben om te zwemmen in het heldere water van de bron van de waterval in het dorp Merabu. De overnachting is weer in Merabu.

Dag 10: Merabu – Berau

In de vroege morgen verlaten we Merabu en rijden we naar het district Berau. Na aankomst in de stad Berau maken we een stadstocht met het gids in oost Borneo, die ons zal begeleiden om het district Berau te verkennen tijdens de stadstocht en de geschiedenis van het district Berau. De overnachting is in een hotel in Berau.

Dag 11: Berau – Tanjung Batu – Derawan

Vroeg in de morgen vertrekken we van de regio Berau en rijden we naar Tanjung Batu, een rit van ongeveer 2,5 uur. Wanneer we aankomen in Tanjung Batu laten we de motoren achter in Tanjung Batu, deze zullen worden teruggereden naar Balikpapan. Per speedboot gaan we over zee naar het eiland Derawan. De overnachting is in een eenvoudig resort of homestay op Derawan.

Dag 12 en 13: Derawan – Sangalaki – Kakaban – Maratua

Gedurende deze dagen maken we met een speedboot een tocht naar de verschillende eilanden van de Derawan eilandengroep samen met de gids. Bij het eiland Sangalaki kunt u snorkelen of duiken bij “Manta’s point” aan de noordkant van Sangalaki. De tocht gaat verder naar het eiland Kakaban. In een meer in het centrum van het eiland vinden we een bijzonder verschijnsel: hier leven kwallen die niet steken. Een bijzondere ervaring is om hier te zwemmen tussen de dieren. Rondom het eiland Kakaban  kunnen we  snorkelen en duiken en treft u de hamerhaai aan, kenmerkend met de T-vormige kop die aan een hamer doet denken.
Een volgend bezoek is aan het eiland Maratua waar we de beste onderwater duikers ooit kunnen vinden bij de Bajau stam. Het dorp is een bezoek waard om rond te kijken en we kunnen ook snorkelen en duiken bij “Turtle Traffic Point”, zo genoemd naar de vele schildpadden die er voorkomen.
Hierna keren we terug naar Derawan Cottage/resort/homestay.

Dag 14: Derawan – Berau – Balikpapan

Vroeg in de morgen verlaten we de Derawan eilanden per speedboot naar Tanjung Batu en gaan direct door naar de luchthaven van Berau voor de vlucht naar Balikpapan. De overnachting is in een hotel in Balikpapan.

Dag 15: Balikpapan

Deze dag is vrij te besteden in Balikpapan en een prima gelegenheid om souvenirs aan deze reis te vinden of nog wat te shoppen. Hierna vertrekken we naar de luchthaven Sutan Aji Muhammad Sulaiman-Sepinggan in Balikpan voor de terugreis naar Amsterdam.

Einde van het programma.

 

Inclusief:
 • Accommodatie zoals genoemd in het programma of gelijkwaardig op basis van tweepersoonskamers (twin share).
 • Ontbijt dagelijks in het hotel zoals omschreven in het programma, overige maaltijden zoals vermeld in het programma.
 • Privé vervoer met AC auto en motor zoals in het programma beschreven.
 • Brandstoffen onderweg gedurende de hele tour.
 • Speedboot.
 • Gemotoriseerde kano.
 • Ervaren lokale gidsen.
 • Gediplomeerde ervaren gids gedurende de tocht.
 • Ranger tijdens de trekking.
 • Entreegelden voor de activiteiten zoals vermeld in het programma.
 • Mineraalwater op de tocht.
 • Maaltijden en snacks.
 • Assistent/technische ondersteuning voor de motoren onderweg.
Exclusief:
 • Sommige hotels, nader te bepalen.
 • Maaltijden niet genoemd in het programma, dranken.
 • Vliegtickets.
 • Tips, fooien, dragers, persoonlijke uitgaven, wasserij, telefoonkosten e.d.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Overige niet vermelde uitgaven van persoonlijke aard, kosten voor visa en geldige reisdocumenten (paspoort).
Opmerkingen:
 • Op al onze aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
 • Bij onverwachte prijsstijgingen of grote valutaschommelingen behoudt Venture travels zich het recht voor prijzen overeenkomstig aan te passen.
 • Indien omstandigheden daarom vragen (weersomstandigheden) behoudt Venture travels zich het recht voor routes en programma’s daarop aan te passen, dit uitsluitend te verbetering van het programma in de gegeven omstandigheden.
Voorwaarden
 • Beschikbaar voor de intekenlijst voor de reis in 2019, medio juli.
  (intekenen op deze reis geeft nog geen verplichtingen maar u wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen: het definitieve programma en prijsstelling worden nog vastgesteld).
 • Maximaal aantal deelnemers 10 personen.
 • Prijs nader te bepalen afhankelijk van de ervaringen tijdens de kennismakingstocht juli 2018.

Vóór-inschrijving kan op de volgende pagina: