Situatie Coronavirus

Vanwege het Coronavirus is de situatie in de reiswereld drastisch veranderd, met name voor de bestemmingen van Venture-travels. 
In Azië heeft toerisme geruime tijd volledig stil gelegen. Recentelijk, veel later dan in Nederland, zijn de beperkingen vrijgegeven en kunt u weer gewoon naar Indonesië reizen.

Dat de lockdown voor veel hotels en toeristische bedrijven ter plaatse een enorme slag heeft toegebracht mag duidelijk zijn. Op deze website gepresenteerde reizen zijn beschikbaar, echter op dit moment onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs. Dat betekent dat u voor reizen van uw interesse op dit moment eerst gekeken moet worden of de reis in de aangeboden vorm kan worden uitgevoerd, of mogelijk met aanpassingen. Neem gerust contact op, we zijn u graag van dienst.

Bali - dorpen die je gezien moet hebben

7 Balinese traditionale dorpen die u gezien moet hebben

must see places Bali U bent al lekker bijgekleurd door de zon en redelijk vermoeid van de drukke omgeving van de kustlijnen. Misschien wordt het dan tijd om u even terug te trekken van de kustgebieden om naar de traditionele dorpjes in het binnenland te gaan. Maar waar dan?

Tenganan

Tenganan

De eerste is Tenganan. Tenganan ligt op een steenworp afstand van de hoofdweg naar Candidasa. Het dorp is bekend om zijn traditionele geweven stof, genaamd Gringsing, maar een stof die anderhalve eeuw meegaat.

Naast de oude geweven stoffen zult u ook diverse kunstzinnige dingen tegenkomen wanneer u dit dorp bezoekt, zoals houten maskers en Lontar kunstwerken, een Balinese klepper van tien dunne bamboe stokjes die met touw in het midden met elkaar verbonden zijn.
Eénmaal per jaar komt men bij elkaar om in de sfeer van de legendarische Perang Pandan, waar men elkaar bevecht met puntige ‘pandan’bladeren.

Trunyan

Kort gezegd, het is één van de oudste dorpen op Bali waar men ook de meest bijzondere manier heeft om een overleden persoon te begraven. Eigenlijk is begraven misschien niet het juiste woord want de doden worden hier helemaal niet begraven. De mensen van Tenganan plaatsen de overledenen onder een gigantische ‘Taru Menyan’ boom – een aromatischen wilde vijgenboom ‘banyan-tree’, en laten de lichamen op natuurlijke manier vergaan.

Maak u niet druk of u een masker moet meenemen of iets om uw neus te bedekken: het ruikt helemaal niet. De sterke geur van de ‘Taru Menyan’ boom is sterker dan de geur van de ontbindende lichamen. Het is op zich al een avontuur om er te komen want u moet vijftien minuten met de boot varen vanaf de kustlijn van het Kintamani meer.Tenganan

PenglipuranPenglipuran

Hier is mijn openingszin om dit dorp te beschrijven: ‘Dit traditionele dorp is zo schoon!
Nou, en? Zonder onbeleefd te worden moet ik u zeggen dat het niet eenvoudig is om een dorp schoon te maken en te houden in een toeristenbestemming zoals Bali – waar de ‘laat geen rommel achter’ nooit serieus worden genomen.

Gelegen in de bergachtige provincie Bangli is het dorp zo georganiseer dat het één grote miniatuur lijkt. De wegen en de huizen in het dorp zijn zo ordelijk dat het wel kunstmatig lijkt, zoals de Truman Show. De stenen weg die het dorp in tweeën deelt is keurig afgescheiden met groen gras. Kom langs in de tijd van Kuningan en u zie het dorp geheel versierd met vele Penjor die Penglipuran geen kleuren.

Batuan

Batuan In de province Gianyar in het noorden vindt u Batuan. Sommigen van u kunnen wellicht een klein beetje Bahasa Indonesia spreken, dan zult u weten dan Batuan ‘rotsen’ betekent. Dus, is Batuan een dorp van steenhouwers? In het geheel niet – u zult versteld staan – het is een dorp van schilders... en houtsnijders en dansers. Maar vooral: een dorp van schilders. De schilderstijl van Batuan is heel origineel. Om een compleet doek van Batuan schilderwerk te produceren hebben de schilders maanden, of soms zelfs jaren nodig. Dit omdat ze elk detail, zelfs elke punt, met zo veel aandacht maken. Wanneer u een Batuan schilderij wilt komen, bereidt er dan op voor om een aanzienlijk bedrag kwijt te zijn.

Celuk

Celuk

Langs de weg van Sukawati naar Kintamani ligt een dorp met de naam Celuk. De meeste inwoners van Celuk zijn goud- of zilversmid.

Een nieuwsgierige geest al u zal niet lang twijfelen om uw eigen juwelen hier te maken. De mensen zijn u graag behulpzaam om u wat van de basis technieken te leren van het smeden van goud of ziler. Maar wanneer u gewoon iets wilt vinden om mee terug naar huis te nemen, breng dan een kort bezoek aan de diverse juwelen winkels in Celuk.

Mas

Mas Bali

Net als Batuan ligt dit dorp op steenworp afstand van Ubud (eigenlijk zijn er veel artistieke dorpen in de provincie Ubud; de stad Ubud is de plek waar de artiesten elkaar ontmoeten en hun kunstwerken verkopen).

Het dorpje Mas ligt slechts zes kilometer ten zuiden van Ubud. Als u rond loopt te struinen in het dorp zult u veen houtsnijwerk zien dat super gedetailleerd is. Ze zijn zo nauwkeurig dat u gaat denken dat ze zijn gemaakt met een moderne 3D printer. 

Batubulan                   

Wanneer u interesse heeft in het bovennatuurlijk en kunsten, denk dan geen twee keer voordat u naar dit stadje gaat. Het ligt ook in Gianyar. Het is helemaal niet dat u in een wereld terecht komt van geestenbezwering of verraad, maar veel mensen geloven dat kunstvoorwerpen die in dit dorp zijn gemaakt een vorm van magische kracht bezitten. Neem er één mee naar huis en u heeft uw eigen talisman!

“Nee, bedankt. Ik geloof alleen wat ik zie”.  Geen probleem. Schuif het mystieke aan de kant, dit dorp is geweldig. Het typische Balinese dorp dat u zult verwachten, met toegangshekken en sculpturen en dergelijke, maat met meer artistieke aspecten toegevoegd.Batubulan

Welk traditionele dorp wilt u bezoeken?

 

 

 

 

Credits voor tekst en afbeeldingen: baligolive.com