Rondreis Sulawesi en Bali: Zuid Sulawesi, Toraja en Bali 18 dagen – 17 nachten

Tour-code
18377
€ 1.950,00
Vertrekdatum Amsterdam (1 sept. 2018 tm 1 juni 2019 behalve hoogseizoen, zie verder in de beschrijving)
Reisschema: Amsterdam - Makassar - Rammang Rammang - Makassar - Pare Pare - Toraja - Lemo - Suaya - Londa - Kete Kesu - Batutumonga - Palapo - Sengkang - Bira - Liukan eiland - Bira - Makassar - Seminyak Bali - Amsterdam

Deze tocht laat u de mooiste plekken van Sulawesi, het vroegere ‘Celebes’ zien. Makassar, het geografische middelpunt van Indonesië, is met recht een wereldstad. Vanaf Makassar bezoekt u het schilderachtige gebied bij Rammang Rammang met de bijzondere kalkstenen rotsen. Een schilderachtig, maar mysterieus decor doe u de krachten van de natuur beseffen. Dwars door het gebied waar u zich als enige westerling waant komt u aan in het overwegend Christelijke Toraja gebied. Een koelere plek in de bergen met een enorme historie en een bewaard gebleven eigenheid overgoten met de moderne tijd en techniek. Maak kennis met de honderden jaren oude gebruiken en even oude en bijzondere rotsgraven, de prachtige natuur en de bijzondere bouwstijl. Na Toraja brengt u ook een bezoek aan de drijvende huizen op het Tempe meer. U zult schitterende stranden zien bij Bira en overnachten op het het eiland Liukang, werkelijk een paradijsje op aarde. De tocht eindigt weer in Makassar waar u vertrekt naar uw volgende bestemming op het prachtige eiland Bali. Hier verblijft u 5 nachten in Tonys Villas in Seminyak.

Dag 1: Amsterdam – Makassar(-/-/-)

U vertrekt vanaf de luchthaven Schiphol in Amsterdam naar de hoofstad van Sulawesi, Makassar.

Dag 2: Makassar (-/-/-)

Bij aankomst op de luchthaven Sultan Hasanuddin International Airport in Makassar wordt u opgewacht en welkom geheten. Hierna wordt u naar uw hotel gebracht en heeft u de rest van de dag vrij te besteden. U kunt van de faciliteiten van het hotel gebruik maken of een relaxte wandeling maken in Makassar.

Dag 3: Makassar - Rammang Rammang - Makassar (O/-/-)

De dag begint met een korte stadstocht in Makassar. U bezoekt de Paotere Haven met de traditionele Buginese- Makassarese schippers. Hierna vertrekt u naar de kalksteen vallei Rammang Rammang in de provincie Maros, ongeveer 90 minuten rijden van het centrum van Makassar. De kalksteenrotsen zijn omgeven door prachtige groene rijstvelden, die van mei tot augustus op zijn mooist zijn. Met een kleine boot zult u de Pute rivier opgaan om de kalksteenrotsen van dichtbij te bekijken. Met een beetje geluk kunt u de inheemse dieren uit het bos zien zoals apen en vogels.

In de middag keert u terug naar Makassar. U brengt een bezoek aan Fort Rotterdam, het oude Nederlandse fort. In de later middag brengt u een bezoek aan de boulevard ‘Anjungan Pantai Losari Makassar’, het icoon van de stad waar u aan het einde van de dag een prachtige zonsondergang kunt zien (weersafhankelijk). Hierna keert u terug naar het hotel voor de overnachting.

Dag 4: Makassar - Pare Pare - Toraja (O/-/-)

Na het ontbijt gaat u op weg voor een schilderachtige tocht door het landschap van Zuid Sulawesi richting Toraja. De tocht zal ongeveer acht uur duren, dwars door het Buginese gebied, met een stop bij Pare Pare. Pare Pare ligt ongeveer halverwege tussen Makassar en Toraja. Hierna gaat de tocht verder naar Toraja door het prachtige landschap. Onderweg zult u voldoende gelegenheid hebben om de mooiste foto’s te nemen van de omgeving. In de middag passeert u de berg Puncak Lakawan, bekend onder de naam ‘Erotische Berg’. In de late middag komt u aan in Rantepao in de provincie Toraja. Hier heeft u diner en de overnachting in het hotel.

Dag 5: Toraja tocht: Lemo - Suaya - Londa - Kete Kesu (O/-/-)

Deze dag maakt u een tocht door het gebied waarbij u kennis maakt met de bijzonder historie van Toraja. U begint met een bezoek aan Lemo waar u de rijen Tau-Tau standbeelden kunt zien en de eeuwenoude hangende graven. Verderop kunt u bij Suaya het geheim van de ‘baby-boom’ zien, gevolgd door een bezoek aan Londa. In Londa bevinden zich oude graven met tombes voor de overledenen uit vervlogen tijden. Kete Kesu is één van de oudste stadjes van Toraja. Hier kunt u de typische bouwstijl zien, de Tongkonan, en de oude rijstschuren. Bekijk in Kete Kesu ook het prachtige en kleurige houtsnijwerk dat zo typerend is voor het gebied. Hierna keert u terug naar het hotel voor de overnachting.

Dag 6: Toraja tocht: Traditionele markt - Pallawa - Sa’dan (O/-/-)

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de lokale markt in Tana Toraja. Met een beetje geluk treft u de veemarkt die om de zes dagen wordt gehouden. De lokale bevolking verkoopt het vee op traditionele manier. Ze slaan de handen, maar onder de sarong, zodat alleen de koper en de verkoper de prijs weten.

In de middag brengt u een bezoek aan Pallawa en Sa’dan, bekend als het weefcentrum van Toraja. U kunt hier zien hoe de Toraja vrouwen hun traditionele Toraja zijde weven. Hierna gaat u terug naar het hotel voor de overnachting.

Dag 7: Toraja tocht - Batutumonga (O/-/-)

Na het ontbijt is er een tocht naar Batutumonga. Batutumonga is hoog gelegen, het is de top van Toraja. Tijdens de toch zult u schitterende uitzichten hebben over de stad Rantepao dieper gelegen in het dal, en over de omliggende valleien. Aangekomen bij de top kunt u een korte wandeling maken van ongeveer twee uur, dwars door de rijstvelden. In de kleine dorpjes kunt u de mensen aan het werk zien tijdens hun dagelijkse bezigheden. De overnachting is in een eenvoudig guesthouse. De faciliteiten zijn erg eenvoudig maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het schitterende uitzicht. Met een beetje geluk kunt u de zon zien opkomen terwijl u boven het wolkendek uitkijkt naar de van inktzwarte, via oranje-geel naar helderblauw veranderende hemel. Deze onwaarschijnlijk mooie ervaring kunt u vanuit uw kamer vroeg in de morgen aanschouwen. Het guesthouse heeft de mogelijkheid om in een traditionele Tongkonan te slapen.

Dag 8: Batutumonga - Palopo - Sengkang (O/-/-)

Na het ontbijt vertrekt u richting Sengkang. De route loopt via Palopo. Onderweg naar Palopo kunt u genieten van prachtige panorama’s. Palopo is een kleine Moslim gemeenschap, bekend als de oudste haven in Indonesië. U kunt hier de oudste moskee van Indonesië vinden. Na dit korte bezoek rijdt u verder richting Sengkang. In de middag zult een met een kleine smalle boot het Tempe meer opgaan voor een bezoek aan het drijvende dorp. De bewoners zijn uiterst hartelijk en grote kans dat ze u uitnodigen in hun huis om wat gedroogde vis te eten (opmerking: in het droge seizoen kan het waterpeil in het meer te laag zijn. In dat geval is het niet mogelijk het meer op te varen). De overnachting is in een eenvoudig hotel in Sengkang, echter het best beschikbare in de regio. 

Dag 9: Sengkang - Bira - Liukang eiland (O/-/-)

Het is nog ongeveer zes uur rijden naar Bira, het dorpje in de uiterste zuidpunt van Sulawesi. U zult een stop maken bij het traditionele Buginese weefcentrum. Hierna rijdt u verder naar Bira via Watampone waar u een bezoek brengt aan het museum van Andi Mappasisi om de collecties van de vroegere Buginese Koninklijke familie te zien en van één van de beroemdste koningen: ‘Arung Palakka’. In de middag zult u aankomen in Bira. Met een traditionele houten boot zult u de overtocht maken naar het eiland Liukang, Daar heeft u de overnachting in een eenvoudige, maar goed verzorgde guesthouse.

Dag 10: Bira - Liukang eiland (O /-/-)

Vandaag heeft u de dag vrij te besteden en kunt u relaxen onder de palmbomen op het paradijselijk witte zandstrand van Liukang. U kunt een wandeling maken over het eiland, snorkelen wanneer u activiteiten zoekt. Overnachting in het guesthouse op Liukang.

Dag 11: Bira - Makassar (O /-/-)

Na het ontbijt brengt de boot u terug naar Bira. Vandaar vervolgt u de weg terug naar Makassar, een toch van ongeveer zes uur. De route loopt door de provincie Jeneponto. Onderweg kunt u de zoutboerderijen zien. Als de tijd het toelaat kunt u een korte stop maken bij het Balla Lompoa Museum, het traditionele huis van het Gowa Koninkrijk uit de koloniale tijd. Hier ziet u enkele collecties van de meest bekende Gowa koning, Sultan Hasanuddin. De overnachting is in Makassar.

Dag 12: Makassar - Denpasar - Seminyak (O/-/-)

Vandaag heeft u vrij te besteden in Makassar totdat u wordt opgehaald voor de vlucht voor uw volgende Bali. Bij aankomt op Bali wordt u opgehaald en naar uw hotel in Seminyak gebracht voor de overnachting

Dag 13 tot 16: Seminyak (O/-/-)

Deze dagen heeft u vrij te besteden en kunt u genieten van de faciliteiten van het hotel. Ook kunt u naar het strand dat op loopafstand is van het hotel, of de omgeving verkennen. Als u wilt kunt u aanvullende excursies boeken.

Dag 17: Seminyak - Denpasar - Amsterdam (O/-/-)

Vandaag heeft u vrij te besteden totdat u wordt opgehaald voor vertrek naar de luchthaven. Hier eindigt uw verblijf op Bali en kunt u uw vlucht nemen naar Amsterdam.

Dag 18: Amsterdam

Aankomst in Amsterdam, einde van uw reis.

Einde van het programma.

Aangeboden hotels:

- Makassar: Best Western of Arthama hotel **** (deluxe kamer).
- Toraja: Misiliana hotel***+ (cottage kamer).
- Batutumonga: eenvoudig guesthouse.
- Sengkang: BBC Hotel - superior room (eenvoudig hotel, maar het best beschikbare in de regio).
- Bira: eenvoudig guesthouse op het eiland Liukang.
- Seminyak: Tonys Villas Bungalow.

Inclusief:

- Vluchten Amsterdam - Makassar, Makassar - Denpasar en Denpasar - Amsterdam met Garuda Indonesia.
- Bagage 30 kg + sportuitrustingen t/m 23 kg gratis.
- Accommodatie zoals genoemd in het programma of gelijkwaardig op basis van tweepersoonskamers (twin share).
- Ontbijt dagelijks in het hotel zoals omschreven in het programma, overige maaltijden zoals vermeld in het programma.
- Privé vervoer met AC auto op Sulawesi.
- Privé chauffeur en gids op Sulawesi (standaard Engelstalig, andere talen op aanvraag).
- Privé vervoer op Bali van de luchthaven naar Seminyak en van Seminyak naar de luchthaven AC auto.
- Entreegelden voor de activiteiten zoals vermeld in het programma.

Exclusief:

- Maaltijden niet genoemd in het programma.
- Tips, fooien, dragers, persoonlijke uitgaven, wasserij, telefoonkosten e.d.
- Reis- en annuleringsverzekering.
- Overige niet vermelde uitgaven van persoonlijke aard, kosten voor visa en geldige reisdocumenten (paspoort).

Opmerkingen:

- Op al onze aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
- Bij onverwachte prijsstijgingen of grote valutaschommelingen behoudt Venture travels zich het recht voor prijzen overeenkomstig aan te passen.
- Indien omstandigheden daarom vragen (weersomstandigheden) behoudt Venture travels zich het recht voor routes en programma’s daarop aan te passen, dit uitsluitend te verbetering van het programma in de gegeven omstandigheden.

Voorwaarden:

- Uitreisdatum 1 september tot 1 juni 2019, met uitzondering van het hoogseizoen tijdens de kerstvakantie 22 december 2018 t/m 6 januari 2019.

- Boeking en aanbetaling voor speciale prijs uiterlijk 30 augustus 2018

Meer informatie
tourcode 18377
Thema Cultuur en cultureel erfgoed
Type reisonderdeel Meerdaagse rondreis
Gebied Sulawesi; Bali
Reisduur in dagen 18
Maand van vertrek groepsreis vrije vertrekdatum
Inclusief internationale vlucht Ja
Special Price € 1.875,00
Aanbiedingsprijs gedig van 3 jan. 2019
Aanbiedingsprijs geldig tot 11 jan. 2019