SUBAK

Bali Sawah Subak irrigatieHet waterbeheer en irrigatiesysteem voor rijstvelden op het Indonesische eiland Bali werd ontwikkeld in de 9e eeuw. Voor Balinezen is irrigatie niet alleen het geven van water aan plantenwortels, maar het water wordt gebruikt om een ​​complex, getrapt kunstmatig ecosysteem te bouwen. Het systeem bestaat uit 5 terrasvormige rijstvelden en watertempels van samen bijna 20k ha. De tempels zijn de belangrijkste focus van dit coöperatieve watermanagement systeem van kanalen en waterkeringen, die bekendstaan ​​als Subak.

Religieuze betekenis

Subak is een traditioneel ecologisch duurzaam irrigatiesysteem dat de Balinese agrarische dorpsgemeenschap in Bale Banjar verbindt met Balinese tempels. Het waterbeheer valt onder het gezag van de priesters in de watertempels, die de Tri Hita Karanafilosofie volgen, een zelf-beschreven relatie tussen mens de aarde en de goden. Tri Hita Karana verbindt het rijk van de geest, de menselijke wereld en de natuur. Het totale subaksysteem illustreert dit filosofische principe. Watertempelrituelen bevorderen een harmonieuze relatie tussen mensen en hun omgeving door de actieve betrokkenheid van mensen met een ritueel concepten die de afhankelijkheid van het leven van natuurkrachten benadrukken. Rijst wordt gezien als een gave van God, en het subaksysteem is onderdeel van de tempelcultuur.

In juni 2012 werd Subak toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.[1] In 1981 werd het Subakmuseum geopend in het regentschap Tabanan.

bron: foto: BBTF - tekst: deels wiki