Rondreizen Bali: Puri Tirta Empul tempel

Bali Puri Tirta Empul

Puri Tirta Empul is de heilige watertempel in Ubud Bali. De tempel is opgedragen aan de Hindu God Vishnu, de God van het water. De tempel dateert van ca. 926 na Christus. Er is een lange historie en een legende over het ontstaan van de tempel met de heilige bronnen. De tempel wordt gezien als één van de vijf of zes meest heilige plaatsen van Bali.

Het ritueel dat op deze foto’s te zien is, is de onderdompeling onder de waterfonteinen wat nog steeds volop wordt gedaan door de Balinezen. Het betekent een reinigingsritueel van het lichaam en de ziel. Iedereen is trouwens welkom aan het ritueel deel te nemen. De 30 verschillende fonteinen symboliseren elk wat anders en door je te laten overspoelen door het water draagt elke fontein een stukje bij aan het reinigingsproces. Twee fonteinen zijn bedoeld voor reiniging van de doden en zijn voor de levenden verboden om je te laten onderdompelen.

Pura Tirta Empul is, passend bij het tolerante Hindu-geloof, volledig open voor toeristen, maar wordt gezien als een heilige tempel die gewoon in gebruik is. Bezoek aan de tempel dient dan ook met het nodige respect gepaard te gaan.